Home     Overige boeken van de auteur    Bungalowhuur

De wijnen uit het Valtellina zijn in Nederland bij weinigen bekend. Ten onrechte, want de rode wijnen uit deze streek behoren tot de absolute top van de Italiaanse wijnen.
Uit dit betrekkelijk kleine gebied komen zelfs twee wijnen met DOCG kwalificatie, de Valtellina Superiore en de Sforzato (of Sfursat). Daarnaast produceert men de Rosso di Valtellina, DOC. Al deze wijnen hebben de nebbiolo druif (ook bekend van de Barolowijn uit Piemonte) als belangrijkste of enige component. Naast deze rode wijnen voeren de meeste producenten witte wijnen met de kwalificatie IGT Terrazze Retiche di Sondrio.
De Sforzato wordt gemaakt uit geselecteerde druiven die ongeveer drie maanden aan de lucht worden gedroogd, voordat ze worden vergist. Dit levert wijnen met tenminste 14% alcoholgehalte, welke zeker 10-15 jaar bewaard kunnen worden.
Binnen de Valtellina Superiore worden nog vijf subzones onderscheiden, waarvan de ligging wettelijk is beschreven en waarvan de naam mag worden toegevoegd aan Valtellina Superiore als de druiven uitsluitend uit een van deze gebieden afkomstig is: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno en Valgella.

De wijngaarden beginnen ongeveer 10 km westelijk van de provinciehoofstad Sondrio en lopen door tot Tirano. Ze liggen op terrassen, op 300-700 m hoogte, tegen de steile zuidhellingen van de Alpen. Door de wijngaarden loopt een panoramische route die schitterende vergezichten levert over het dal met de rivier de Adda.

 

De auteur deed jarenlang onderzoek naar de lange historie van dit wijngebied en schetst de ontwikkeling door de eeuwen heen. Uit gesprekken, die hij voerde gedurende zijn talloze bezoeken aan de producenten,  kent hij het gebied en de wijnen in detail en weet hij er prachtige verhalen over te vertellen.

In het boek vindt u bovendien een beschrijving van een schitterende route over de Alpenhellingen door de wijngaarden, langs de producenten waar u zelf de wijnen kunt proeven.

Ruud Metselaar houdt ook regelmatig lezingen over deze wijnen, waarbij er ook gelegenheid is ze te proeven.

4e druk, 100 pagina's, prijs 15 Euro, exclusief verzendkosten

U kunt het boek bestellen bij de auteur: rmetselaar@on.nl

 

Nederlandse recensies:

“Het aardige van Metselaars op gedegen onderzoek gebaseerde boekje is dat hij de wijnbouw van het Valtellina in een brede context plaatst en daarbij zowel historische, wijntechnische als sociaal-economische aspecten belicht. En passant dist hij talloze sappige details op, bijvoorbeeld over de hoeveelheden wijn die jong en oud in vroeger tijden dagelijks pleegden te nuttigen.” “Deze monografie is een echte aanrader!”

René van Heusden in Perswijn

 

  “Het Valtellina is een dal waar men al vreselijk lang rode wijn maakt. Dat is moeilijk, omdat alle wijnstokken op smalle terrassen tegen steile hellingen staan. Maar die moeite wordt beloond; het resultaat is fantastisch. De mooiste wijnen zijn de Sforzato en de Superiore. Dat en veel meer informatie staat in Metselaars boekje, verluchtigd met door zijn echtgenote gemaakte foto’s, oude ansichtkaarten en nogal wat grafiekjes en tabellen”.

Onno Kleyn in de Volkskrant

 

Enkele koppen uit Italiaanse dagbladen:

L’enologia locale parla olandese –Centro Valle

Il vino valtellinese sulle tavole olandesi grazie a un libro –La Provincia

I rossi della provincia diventano protagonisti nel paese dei tulipani –Il Giorno