Home  Geschiedenis Valchiavenna Geschiedenis Comomeer Geschiedenis 2e wereldoorlog aan het meer  Mythen en sagen  Valtellina wijnen  Bungalowhuur

Een unieke reisgids voor de dorpen aan de noordwestzijde van het Comomeer en van het  aangrenzende dal van Chiavenna.

Bezoekers van het Comomeer kunnen diverse Nederlandstalige reisgidsen vinden die een beschrijving geven van de belangrijkste bezienswaardigheden rond het meer: de stad Como, dorpen als Varenna, Bellagio en Menaggio. Aan de kleinere dorpen langs de oevers van het meer en in de bergen, wordt echter vrijwel geen aandacht besteed. De toerist die enige tijd in een hotel of op een van de vele campings langs de noordwest oever van het meer verblijft en die niet uitsluitend aan het strand of op het water wil vertoeven, vindt in deze reisgidsen echter weinig van zijn gading. Met het schrijven van het boek "De Tre Pievi en het Valchiavenna" heb ik geprobeerd in de behoefte van de meer geïnteresseerde reiziger te voldoen, zei het overigens voor slechts een klein deel van het gebied rond het Comomeer. Beschrijvingen van veel van de overige dorpen vindt u onder de rubriek Nieuwsbrief.

De Tre Pievi

Dit boek is een unieke en zeer gedetailleerde reisgids voor de dorpen die al vanaf de 9e eeuw een gemeenschap vormden, die iets later de status kreeg van Republiek van de Tre Pievi. Deze titel staat voor 'Drie Parochies' t.w. Dongo, Gravedona en Sorico, gelegen aan de noordwestkant van het meer. Tot deze parochies behoorden ook de vele bergdorpen die op bijgaande kaart staan aangegeven. Hoewel Colico en Piona hier strikt genomen niet onder vallen, zijn ze toch meegenomen in de beschrijving vanwege de toeristisch zeer interessante abdij van Piona.

         

          Overzichtskaart van de Tre Pievi en de in het boek beschreven dorpen

De auteur neemt u mee op een wandeling door de historische kernen van de dorpen, langs de palazzi, de fresco's op de huizen en de vele kunstschatten in de kerkjes. Ook vindt u in het boek een beschrijving van de bergdorpen met hun nog middeleeuws aandoende straatjes en beschrijft het diverse wandelingen over de voetpaden door de bergen. De beschrijvingen worden overal gerelateerd aan de geschiedenis.

Het Valchiavenna 

 

 

 Het Valchiavenna loopt van de noordpunt van het Comomeer in noordelijke richting. Tussen Verceia en Chiavenna ligt het dal, dat gevormd is door de rivier de Mera, en dat eeuwenlang de belangrijkste route vormde over de Alpenpassen, van Italië naar noord Europa. Aan de noordzijde ligt het oude stadje Chiavenna dat door zijn strategische ligging al in de 4e eeuw door de Romeinen tot een versterkte stad, het 'Castrum Clavenna' werd gemaakt. In het boek wordt ook een rondwandeling door dit stadje, met zijn prachtige kerk, beschreven. Ook worden er weer talrijke wandelroutes in de bergen in de omgeving van Chiavenna besproken.

 

 

Overzichtskaart van het Valchiavenna

Het boek 'De Tre Pievi en het Valchiavenna'

 

De auteur trok bijna 30 jaar door het hier beschreven gebied, hij sprak met de dorpsbewoners en bracht vele uren door in de bibliotheken. Het resultaat is een boeiende reisgids met veel achtergrond informatie en verlucht met 92 foto's en kaarten, merendeels gemaakt door zijn echtgenote.

2e editie, 144 pagina's
 prijs 15 Euro, exclusief verzendkosten

U kunt het boek bestellen bij de auteur:
rmetselaar@on.nl