Home  Mythen en sagen Geschiedenis 2e Wereldoorlog aan het meer Geschiedenis Comomeer  Valtellina wijnen  Tre Pievi  Bungalowhuur

Het Valtellina loopt vanaf de noordpunt van het Comomeer in oostelijke richting. Aan de noordzijde wordt het dal door de 3000-4000 m hoge Retische Alpen gescheiden van het Zwitserse Engadin, aan de zuidzijde loopt de 2000-3000 m hoge keten van de Orobische Alpen. Door het dal loopt de rivier de Adda. Aan de zuid- en noordkant zijn er  vele zijdalen die het gebied zowel in de zomer als winter tot een aantrekkelijk vakantiegebied maken. Voor de wintersport is vooral Bormio, waar in 1985 de wereldkampioenschappen skiën werden gehouden, zeer bekend.
Het Valchiavenna loopt vanaf het meer in noordelijke richting naar de Zwitserse grens. Ook het berggebied ten noorden van Chiavenna is geliefd voor vakanties. Hier is Madesimo, gelegen op 1550 m, een bekend skioord met ongeveer 50 km skipistes.

 

 

         Palazzo Balbiani in Chiavenna                       Binnenplaats van het palazzo Besta in Teglio 

Beide gebieden zijn door hun geografische positie altijd van groot belang geweest omdat de voornaamste noord-zuidverbindingen hier doorheen over de Alpenpassen leiden. Door de eeuwen heen kennen de dalen dan ook vele overheersingen: vanaf de prehistorie werd het gebied bevolkt door Keltische stammen, na de Romeinen kwamen hier de Goten, vervolgens de Longobarden, in de Middeleeuwen vielen ze onder het Karolingische rijk, daarna onder de hertog van Milaan, hetgeen betekende dat hier de Spaanse troepen waren gelegerd tot deze in 1512 door de Graubünders werden verslagen. Deze Zwitserse overheersing duurde bijna drie eeuwen, tot Napoleon in 1797 Lombardije innam. Na de Fransen kwamen de Oostenrijkers en eerst na drie vrijheidsoorlogen kwamen de dalen onder het nieuwe Italië. In de eerste wereldoorlog werd er langdurig gevochten in de bergen van het Valtellina en in de tweede wereldoorlog, nadat het vanaf september 1943 onder de republiek van Salo viel, werd er een hevige partizanenstrijd geleverd.

 

 

Een boeiend overzicht over de culturele, economische en sociale geschiedenis van de dalen, vanaf de prehistorie tot heden

Het boek 'Geschiedenis van Valchiavenna en Valtellina' omvat de hele kleurrijke geschiedenis   van het gebied tot en met de huidige tijd .

144 pagina's

 De gehele oplage is op dit moment uitverkocht. U kunt inlichtingen verkrijgen bij de auteur: rmetselaar@on.nl